+46732423444 info@istolt.se

Distansritt

 

Gnyfari Islandshästförening bjuder in alla fritidsryttare i samarbete med Laxnes Tour, Istölt AB och Töltriding  till årets mesta ritt. Kommer gå av stapeln i Hög – Hudiksvall. En distansritt på ca 1,8 mil där man mäter hästens puls både före start och efter målgång.

Det handlar inte bara om vem som får bästa tiden utan hur bra koll man har på sin häst och sin hästs vilopuls. Bästa återhämtning tillsammans med snabbaste tiden vinner. Detta är en tävlingsform passar alla som vill:

1. Förbättra hästens kondition.

2. Komma åt sin hästs lösgjordhet på ett enklare sätt.

3. Få en gladare och villigare häst.

4. Lära känna sin häst ännu bättre.

Tävlingen kommer att äga rum hos Islandshästklubben Gnýfari i Hälsingland lördagen den 14 september på deras område i Hög. Vi kommer att ha ett max antal på 50 ekipage som får delta och där för har vi regeln ”först till kvarn” som gäller.

Det var året 1989 som första distansritten började på Island. Detta startades då av en nuvarande huvudsponsor.

Laxnes Tours som är Islands första och äldsta turridning och har varit aktiv i över 50 år. Tanken med denna tävling var att påminna islänska ryttare att islandshästen är en ridhäst som har används i flera hundra år att transportera människor mellan olika landsdelar innan bilar kom på marknaden. Hästarna var huvudfordonet under många hundra år. När maskiner och motorer utvecklades och tog över både som arbetsmaskiner och fordon för transport minskades användningsområdet för hästen på Island, och intresset för hästen minskade rejält. Tack vare några entusiastiska hästmänniskor började intresse för gångartsträning att växa. Det vi vet idag är att islandshästen mår väldigt bra av att ridas fram på rätt sätt

                                                             Våra sponsoror

Tävlingen

Tävlingen kommer att äga rum hos Islandshästklubben Gnýfari i Helsingland lördagen den 14 september på deras område i Hög. Vi kommer att ha ett max antal på 50 personer som får delta och där för har vi reglen ”först till kvarn” som gäller.

Historian bakom distansritten

Så här började det

Det var året 1989 som första dinsritten började på Island. Detta strtades då av nuvarande huvdusponsor Laxnes Tours som är Islands första och älsta turridning och har varit aktiv i över 50 år. Tanken med denna tävling var att påminna isläsnka ryttare att islandshästen är en ridhäst som har används i flera hundrad år att transportera människor mellan olika landsdelar innan bilar kom på marknaden. Hästarna var huvud fordonet under många hudrud år. När maskiner och mototorer utvecklades och tog över både som arbetsmaskiner och fordon för transport då minskade användningsområdet för islänska hästen på Island  väldigt mycket och intresset för hästen minskade rejält. Tack vare några entusiantiska hästmänniskor började intresse för att använda hästen för fritidsridning  att växa. Islandshästar används i dag  för tävling, fritid och avel. Största gruppen är fritidsryttare och på Island är denna grupp mycket stor och ridperioden är normalt från december till september. Ofta har fritidsryttaren sin häöst på vila under höstmånaden när hästen sätter vinterpäls. Detta är gammal tradition men det finns doch några som tränar under den perioden med.  Vi vill med denna tävling uppmärksamma denna stora grupp fritidsryttare som finns i Sverige att det finns ett tävlingsform som är roligt, mycket utvecklande och inte så långdraget heller. Så vi hoppas att just du som läser detta kommer med din häst till tävlingen. En annan sak med denna tävling är att vi lägger stort vikt att möter varandra med respekt och ett leende. Det är någon egenskap som alla kan dela med sig. Vi hoppas att du som anmäler dig och din fina häst anmäler ochså din bästa sida av dig själv. Välkommen

Tävlingsregler

Detta gäller under tävlingsdagen.

1. När du kommer till veterinärkontrollen kommer tävlingens ansvariga veterinär att registrera hästens puls i viloläge dvs när hästen inte är ansträngd. I veterinärbesiktningen ingår kontroll av hjärtslag, puls, andning allmäntillstånd samt om hästen visar hälta eller något annat som hindrar hästen till deltagande. Om veterinären tycker att hästen inte är frisk har den rättighet att diskvalificera hästen innan start.

2. När du har ridit hela banan kommer du 20 minuter efter ankomst i mål att mäta pulsen igen hos din häst. Man har eget ansvar att se till att man är hos veterinären i rätt tid.

3. För att få delta i denna tävling måste ryttaren ha fyllt 16 år och hästen minst 7 år.

4. Alla deltagande hästar ska vara i bra träningsform. Hovar och skoning ska vara i ett normalt tillstånd. Hästen ska ha järnskor eller boots på ALLA hovar.

5. Ryttaren har tillstånd till att kliva av och gå med hästen om hästen har svårt att ta sig över eventuellt hinder i naturen eller om ryttaren tycker att hästen är trött och vill spara på hästens krafter men ryttaren måste rida från startlinjen och fram till mållinjen för att få ett godkänt deltagande.

6. Varje ryttare ska avbryta sitt deltagande i tävlingen om hästen känns halt eller inte fräsch. Om hästen tappar en sko diskas ekipaget från tävlingen .

7. Ryttaren ska visa ett glatt samarbete med hästen och driva hästen framåt med sjysta hjälper utan att överdriva. Tävlingen följer jordbruksverkets djurskyddslagar och veterinär har tillstånd att diskvalificera ekipaget om den anser att ryttaren bryter mot dessa lagar.

8. När ryttaren har kommit i mål har man eget ansvar att befinna sig hos tävlingsveterinären efter 20 min för puls & andningskontroll. Efter den kontrollen avgörs resultatet. Om ryttaren inte kommer på angiven tid kommer den att diskvalificerats. Är det kö när man kommer så ser man till att bli noterad att man befinner sig där på utsatt tid.

9. Vilopulsen för en häst i normalt tillstånd ligger på 28-40 slag/minut. Vi räknar ut straffpoäng efter följande system:

– Ligger hästens puls på 56-59 läggs det på 1 straff poäng = 5 min på tiden.

– Ligger hästens puls på 60-64 läggs det på 2 straffpoäng = 10 min på tiden.

– Ligger hästens puls på 65-68 läggs det på 3 straffpoäng = 15 min på tiden.

 

Anmälningsavgiften är 350 kr. Betalas till: BGnr 5346-7247 Senast: 2 September (vid sen betalning kan platsen gå till nån annan) Märk betalningen med ryttarens för & efternamn + hästens namn samt Distansritt.

Det kommer finnas mat att köpa på plats samt en marknadsgata med intressanta utställare/försäljare. Plus mycket annan smått och gott. Betalning där sker via swish eller kontanter.

Vår förhoppning är att distansritten får så mycket positiv respons och intresse att vi kommer att kunna anordna eller inspirera någon annan förening att arrangera detta varje år framöver

 

 

 

hästen funderar

Vinnare distanstävlingen i Tyskland 2018

Deltagare i distansritt i Tyskland 2018

Svensk fritidsryttare på Island

2 + 6 =