+46732423444 info@istolt.se

Islandshästen har blivit otroligt populär senaste 30 åren i hela världen dock mest i Europa där den har spridits ut. Här i Sverige har funnits målmedveten avel sedan slutet av 60 talet. 

Varför blev hästen populär i Sverige? Det finns säkert många anledningar men en av det som mest påverkade populariteten var att folk fick uppleva denna magiska gångart tölt när de fick prova på hästarna på turridning. På slutet av 80 talet och början av 90 talet började många med turridningsverksamhet runt om i landet som gjorde att intresset växte i rätt så snabb takt och behovet av familjehästar blev stort. Vad är en familjehäst då? 

Familjehäst är ett ord som går att använda över brett sammanhang men högst troligen menar vi med snäll häst som har inga olater, väl skolad och lätt för att separera gångarter. Kvalitén på familjehästen har dock blivit bättre på det sättet att den är mera rumsligare i dag och har bättre rörelser i sin kropp än den hade tidigare. Detta beror på följande saker 

  1. Vi har lärt oss mer senaste 30 åren hur vi ska träna och utbilda en sådan häst
  2. Aveln har anpassad sig till marknaden på det sättet att vi lägger högt värde på avelshästarna att ha bra lynne
  3. Fler människor har utbildat sig till professionell tränare och ridlärare

Hur ser framtiden ut för islandshästen? Vill folk ha fler familjehästar eller utvecklas ryttare och vill tävla med denna hästras. I nästa blogginlägg kommer jag att skriva om lite om tävlings historian 

Vill du ha islandshäst nyheter?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om du har intresse för olika typer av nyheter om Island och islandshästen

You have Successfully Subscribed!