+46732423444 info@istolt.se

I detta inlägg kommer jag att berätta i lösa drag om historian om islandshästen senaste 100 åren har utvecklats

Tävlingar förr och nu del 1. 

I dessa 3 inlägg om tävling kommer jag att prata om hur tävlingar på islandshästar började och hur den har utvecklas fram till dagen i dag.

Vi kan gräva oss fram till 1800 talet när första tävlingarna började med islandshästar. Platsen var på Islands förstås eftersom på den tiden var inte rasen så utspridd över världen  Tävlingsgrenen heter ”kappreidar eller helt enkelt galopp race. 

Distansen eller längden är lite osäker men mellan 200 till 400 meters lopp var det vanligt dock var det beroende på var det fanns en bra slätt anläggning där man kunde låta hästarna springa i galopp.

Det var alltså inte några anlagda kapplöpningsbanor i början  I gamla tidningar skrivs det att detta var mycket stort nöje hos invånarna i Reykjavik att se på när 3 till 5 ryttare startade tillsammans och tävlingen var naturligt visst  om vem blev först.

Tävlingen skapade spänning och var en bra underhållning. Intresset för denna tävling tog rejäl fart på 20 talet när det började att betala prispengar för första 3 i varje lopp och snart var det börjat att bygga en rakbana på 700 metrar som var placerad i norra delen av Reykjavik, Samtidigt bildades första islandshäst klubben i Reykjavik Fákur i april 1922 som är i dag en av 2 största klubbarna med antal medlemmar. 

Intresset för kapplöpning ökade lavin artat och flera klubbar bildades över hela Island. När flertal klubbar hade bildas blev landsföreningen LH till som är motsvarigheten till svenska SIF (svenska islandshästförbundet) Detta var i december 1949.

Strax efter 1930 började intresset för passlopp att ökas eftersom det fanns redan banor som gick att använda för både galopp race, passlopp. Nya typer av ryttare så kallade passkungar började att dyka upp för att lägga i pass var mycket svårare än att rida galopp race.

Intresset för galopp racet minskade i slutet av 70 talet när andra tävlingsgrenar kom fram och i dag 2022 är det så gott som helt borta från banorna

Källor Islenski hesturinn e Gísli B Björnsson och Hjalti Jón Sveinsson

Eidfaxi isläns tidskrift 1984

Hesturinn okkar tidsskrift 1988

Vill du ha islandshäst nyheter?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om du har intresse för olika typer av nyheter om Island och islandshästen

You have Successfully Subscribed!