+46732423444 info@istolt.se

Vad är ridrädsla?

Jag tänkte lägga fram en rad artiklar som handlar om ridrädsla. Jag skriver detta utifrån egen erfarenhet, samtal med andra ryttare och vad forskning har visat vad vi kan göra till att upphöra med ett ständigt lidande att inte kunna njuta av sin fulla potensial i ridningen på grund av rädsla.

Rädsla är ett samlingsnamn på många olika emotioner som kan kännas alltifrån lätt obehag till vettskrämd. Våra rädslor är helt nödvändiga för att överleva men väldigt ofta bär vi på rädslor som vi inte behöver alls för stunden . Så i själva verket är rädslorna helt normala.

Hur är en ridrädsla? Ridrädsla träder fram i olika former. Det vi gör när vi rider på en häst är att vi utsätter oss för “tänkbar fara” som skulle kunna hända eftersom det är helt onaturligt att rida en häst. Det är egentligen ett jätte gammalt påhitt av oss människor men som har både gett människan både nytta, nöje och stark glädje i flera tusen år

Och när vi känner att vi inte har kontroll över hästen då kommer ofta blixtsnabba automatiska negativa tankar som skapar rädslor som fastnar hos ryttaren och i samma stund upphör ryttarens hjälper att fungera på grund av muskulaturen i kroppen stelnar till. Vi blir helt styva i kroppen så all tänkbar harmoni mellan ryttare och häst upphör för stunden eller så länge som ryttaren befinner sig i detta rädslo läge

Detta kan hända alla ryttare på olika nivåer alltifrån rena nybörjare till professionella ryttare. Majoriteten är kvinnor men mycket tyder på det att män bär på denna rädsla ochså men det är sällan som de pratar om det på samma sätt som kvinnor gör i iallafall här i Skandinavien. På Island har denna grupp av människor varit duktiga att skapa gemensamma utrymme för bättre utveckling.

Varför kommer ridrädslan?

I själva verket som jag skrev här ovan är det vi själva som utsätter oss för denna rädsla men det finns ochså en stark längtan att kunna rida så det blir en konflikt mellan dessa 2 rädslor Längtan och Rädsla som gör att utvecklingen hos ryttaren stannar under tiden. Vi vill ju rida och bli bättre men rädslan hindrar oss att träna aktivt. Vi tränar en del får marken där vi inte utsätter oss för den faran av att tappa kontrollen och göra oss illa. Rädslan har ingenting med hästen att göra men det är hästen som hjälper oss att trigga igång den.

Det är ju väldigt bra att träna från marken men den starka längtan att sitta på hästens rygg och få njuta ett samspel med hästen i de olika gångarterna kvarstår. Varför vi blir rädda beror på mångasaker men det vanligaste är brist på kompetens, otydlig målbild, låg självbild, ett sinnestillstånd som inte fungerar med hästen

Hur kan jag bli av med rädslan och börja rida?

Vi blir aldrig av med våra rädslor som är ju väldigt bra för att vi behöver dem för att överleva i nödsituationer men många människor har lyckas nå bra resultat med dessa följande åtgärder som är både mental träning och träning på plats med hästen

  1. Målbild. Klargör för dig själv vilket mål jag har med min häst? Vad vill jag uppnå? Vad kan min häst vad behöver den bli bättre på? Hur och var står han i utbildningsstegen? Är min häst välskolad eller outbildad? Ta hjälp av någon kunnig ryttare eller ridlärare om du är osäker. Det är ju smart att göra det för ofta är vi hemmablinda. Om du inte vet vart du är på väg då är det stor risk att du hamnar någon annans stans är ett bra ordspråk
  2. Kompetens utveckling. Många av oss kan väldigt mycket, vi vet vad som behövs göra med både våra hästar och så andra hästar som vi ser i stallet eller på en tävling. Vi islandshästmänniskor blir väldigt ofta häst nördar och det är ju väldigt bra kunskap men vi måste omvandla det till kompetens på just denna häst som vi rider som vi ska skapa en fungerade ridrelation med. Det jag menar är att vi behöver ta kunskapen och praktisera den och sedan öva på den. När vi har fått övningen att fungera då behöver börja träna på den om och om igen och sedan börjar vi att tillämpa den av automatik eftersom vi kan detta utantill utan att behöva tänka vad vi gör. Det kallas för PÖTT träning inom Mental Träning.
  3. Självbild. Hur ser jag på mig själv? Kan jag skilja på självförtroende och självkänsla? Hur vill jag vara? Hur vill jag uppfattas, Vilken attityd eller inställning har jag till det hela? Detta är mycket viktigt del i det hela men det är inte alla som tänker på det. När vi jobbar med självbilden då identifierar vi alla våra rädslor och det blir så mycket lättnad bara när vi har dessa verktyg.
  4. Hästens beteende lära. Vi måste veta att häst är häst och den är ju både flockdjur och flykt djur och om vi sätter oss in i deras flykt beteende då har vi fått vetskap om hur vi kan reducera vår rädsla eftersom vi vet när eller hur hästen beter sig när den ska fly.
  5. Tala om för omgivningen att du bär på ridrädsla. Säg som det är. Det är tillräckligt jobbigt att bära på rädslan och helt onödigt att hemlighålla det men det är mycket ofta skam känslan som ger order om att hålla tyst om detta .

Det är alldeles för många människor som avslutar sitt hästliv eftersom rädslan har tagit över deras liv och mycket ofta är det på grund av de vet inte hur de ska jobba med detta och sedan vill de inte berätta om detta eftersom det följer alltid skam känsla med på köpet som gör att vi inte vill prata om det för att vi tror att vi “borde” klara av detta.

Källor: Dansa i Tölt Haffi Gislason

Mind träning grunderna I mental träning Igor Ardioris och Lars Eric Unseståhl

Alla mina härliga elever som har delat med sig till mig <3

Nästa inlägg handlar om Målbilden med sin häst.

Vill du ha islandshäst nyheter?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om du har intresse för olika typer av nyheter om Island och islandshästen

You have Successfully Subscribed!