+46732423444 info@istolt.se

Hej allihopa och tack för alla kommentarer och mail för sista blogg inlägget. Intresset är stort för ridrädsla och det är bra att vi pratar om det öppet. Det finns ingen mening i att skämmas för rädslan

Om du inte vet vart du är på väg då finns det stor risk att du hamnar någon annan stans. Detta fick jag reda på av en ridlärare som jag red för några år sedan. Dessa ord säger rätt så mycket

Hästen behöver veta vart du är på väg annars hittar hästen på något själv även om vi har en inriden välskolad häst. Så är det bara. Hästen är ju flyktdjur och all utveckling sker i rörelse.

Målbilden kan vi dela i

  1. Målbilden för hästen. Den är solklar vi har en utbildningsstege som vi kan ha som ledtråd för oss. Den är uppfunnen av alla mästare som har varit före oss och kommit på hur en ridhäst ska skolas. Ni kan se på följande bild hur den ser ut och den kan ni använda oavsett vilken ridlärare ni har. Ni använder denna bild som ledtråd till att skola eran häst. Men ni kanske har köpt en välskolad häst då är det mycket lättare att klättra upp och ned i denna träningsstege med hästen och öva sig att förstå dem. Målbilden för hästen är tagen fram ur den värlfärds synpunkten att skola hästen rätt så hästen har lättare att bära oss som rider. Denna målbild är inget nytt detta har funnist i flera tusen år vetskapen hur man ska arbeta hästen muskulärt på bästa sätt så att ridningen blir hållbar. Målbilden är något liknanden på de olika ridstilarna som finns i världen men den här bilden används på många ställen där islandshästar tränas i världen. Viktigt att veta målbilden för hästen är den samma för en häst som ska ridas i skogen som fritidshäst eller en tävlingshäst som ska nå långt. Vi ska utbilda skola och träna hästen på samma sätt. Det är ofta ett stort missförsstånd att fritdshästar eller skogsmullehästar ska inte skolridas eller tränas
  2. Målbilden för ryttaren. Vi som rider hästen vi ska kunna ha det som målbild som beskriver hur jag rider min häst igenon alla träningsstegen i alla årstider antingen inne i skogen eller på tävlingsbanan eller både och. Detta kan vara indivduellt. Men då är det nästa fråga hur tar jag mig dit? Med hjälp av träningsstegen kan du se var din häst befinner sig och var du befinner dig som ryttare. Om du är osäker då kan du ta hjälp av en tränare eller kunnig hästperson. 

Det är här som rädslan kommer in när jag ska sätta mig på hästen och börja rida. Och det kan vara många olika rädslor som dyker upp men det bästa som vi kan göra är att kartlägga alla de rädslor som dyker upp hos oss eller inom oss och se vad de står för. Jag gör ingen skillnand mellan oro, rädsla osäkerhet eller ångest, jag kallar allt detta för rädslor båda stora och småa. 

Och för att komma till rätta med dessa rädslor behöver vi kartlägga dem och se vilken budskap står för varje rädsla. Budskapen menas med motsatsen egentligne vad jag längtar efter 

Detta kan se olika ut hos oss allihopa men om jag tar mig själv som exempel då kan jag bli rädd för följande rädslor 

  1. Rädd för att göra fel när jag rider- Jag vill att alla ska tycka att jag är duktig och kunnig 
  2. Rädd för att be om hjälp med hästen om jag fastnar någon stans- vill uppfattas som kompetent
  3. Rädd för att tappa kontrollen när jag rider och ramla av och göra mig illa. Jag vill känna mig trygg och euforisk

När jag är rädd och ska börja rida då är jag i ett sinnes tillstånd som tilltalar inte hästen. När jag är rädd då är jag oftast spänd i kroppen och mitt kroppsspråk som hästen läser av är inte tilltalande. Ofta kommer vi till stallet och är rädda men vi vet inte varför och då bara fortsätter vi att stanna kvar i den i många år utan att göra något som gör att vi uppfyller inte våra drömmar att kunna rida ut och känna de känslorna som vi längtar efter i ridningen som tex frihet, eufori, trygghet vad det nog kan vara. Om hästen känner att vi är rädda då blir hästen i allra högsta grad osäker själv. Hästen vill ha en målmedveten ledare som är kunnig, kompetent inkännande, närvarande, rättvis och berömmande. Detta kan vi alla uppnå om vi vill och längtar efter.

Nu kan du öva dig tills nästa inlägg på att svara på följande frågor

  1. Hur ser min målbild ut i min ridning?
  2. Vad är jag rädd för och vad är motsatsen eller vad längtar jag efter?

Näst kommer jag att skriva om Självbilden

Lycka till

Du är bättre än du tror

Vill du ha islandshäst nyheter?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om du har intresse för olika typer av nyheter om Island och islandshästen

You have Successfully Subscribed!